Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ
Και τώρα φίλοι μου είν' αργά
μια καληνύχτα στη μαμά
και λίγη στάχτη στα μαλλιά
καιρός να πούμε αντίο.
Σκεπάσαμε όλους τους νεκρούς
με αρρωστιάρικους ψαλμούς
κλόουν με σοβαρούς σκοπούς
γυμνοί μέσα στο κρύο.
Κατά τ' άλλα εσείς   
που 'σαστε υγιείς και αξιοπρεπείς
βοηθήστε μας και λίγο
δώστε μας πνοή, στέγη και τροφή
μια ιδέα στεγανή
που να μη μπάζει κρύο.
                                     
                                                                          ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς, που ο Απόστολος Γκλέτσος παραδίδει μαθήματα
ταξικής πάλης, που ο Κούγιας ορθώνεται στο ύψος του και τσαμπουκαλεύεται, που η Μαρία Μπεκατώρου θέτει σοβαρή υποψηφιότητα  για μελλοντική βουλευτής του ΛΑΟΣ και κατ' επέκτασιν και του ελληνικού κοινοβουλίου, βγαίνει το πόρισμα των εξεταστικών επιτροπών για τα σκάνδαλα.
Σε μια χρονική περίοδο που ενώ ξυπνάμε,  ονειρευόμαστε πετρέλαια, φυσικό αέριο και ορυκτό πλούτο, δολάρια, πετροδόλαρα και euro να τρέχουν απ' τα μπατζάκια μας. Καταραμένο Αροξόλ, καταραμένε  Χαρδαβέλα, καταραμένα παπαγαλάκια της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, που
σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς μου φουσκώνετε τα όνειρα. Έχω μάθει να ονειρεύομαι ξυπνητός
και δεν θα επιτρέψω παρεμβολές και παράσιτα.
Παρασκήνιο. Απειλές για αυτοκτονίες. Ξεσκαρτάρισμα ενόψει των εκλογών, lifting, προσωπικές αντιδικίες. Θα πουλήσω τη Harley. Θα τραβήξω τις κοτσίδες μου. Το καζάνι βράζει. Ο λαός βράζει. Δεν θα αντέξει άλλες υποχωρήσεις. Το πίσω-πίσω σε οδηγεί στον γκρεμό.
Κεκτημένα, διεκδικήσεις και κατακτήσεις έχουν χαθεί.
Ο λαός μετά από τόσες θυσίες περιμένει δικαίωση. Περιμένει να πληρώσουν όλοι αυτοί που δημιούργησαν τα σκάνδαλα. Θα γίνει όμως;
Τα σκάνδαλα παραγράφησαν πλην ενός, αυτού που παρέλαβε τα C41. Θα τον αφήσουν εκτεθειμένο; Προφανώς όχι. Οι άλλοι ρίχνουν στο τραπέζι τα σκάνδαλα που αφορούν τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Και αρχίζει η σκάντζα, η συναλλαγή και οι συμψηφισμοί.
Αποτέλεσμα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών παραμένει ο ίδιος. Να 'χαμε να λέγαμε.
Να ανακατέψουμε την τράπουλα για να περνάει η ώρα  Όσο για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο
και τον ορυκτό πλούτο να 'στε σίγουροι πως ότι κι αν βρεθεί ο συνταξιούχος κι ο χαμηλόμισθος δεν πρόκειται να πάρουν ούτε σπυρί πυρήνα ούτε σπυρί κάρβουνο για το μαγκάλι τους.
Μου διηγήθηκε μια φίλη πως πηγαίνοντας να ψηφίσει στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αντί να ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη έριξε το χαρτί της περαίωσης.
Στενοχωρήθηκε γιατί ήταν και υποψήφια και έχασε μια ψήφο. Εμένα η διεστραμμένη σκέψη μου
το προχώρησε. Για φανταστείτε να έκανε το ίδιο λάθος η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.  
Θα ήταν μια επαναστατική πράξη. Η αρχή μιας αντίστασης.
Στους κορυφαίους «μπαταχτζήδες» της χώρας μας ανήκει ο δήμος Αιγίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι». Κι αυτό δεν είναι καμιά  τιμητική διάκριση. Αφορά τα χρέη του δήμου προς οργανισμούς, τράπεζες και ιδιώτες. Ο καινούργιος Καλλικρατικός δήμος είναι υποχρεωμένος να αποπληρώσει τις αμαρτίες του παρελθόντος και να δεχτεί τους νέους όρους δανεισμού με τη φιλοσοφία της τρόικα, του μνημονίου και των περικοπών. Όσον αφορά στον Πολιτισμό, από όσο δύναμαι να γνωρίζω, οι μεγάλες εκδηλώσεις θα γίνονται από την  Περιφέρεια. Θα είναι θεματολογικές, με συγκεκριμένο μπούσουλα, συγκεκριμένο δίκτυο συνεργασίας,  (εκεί μπορεί να παίξουν ρόλο και οι δήμοι)  με την ανάμιξη  πολλών   συναρμόδιων υπουργείων. Για την υλοποίηση όλων αυτών χρειάζονται ειδικοί  άνθρωποι. Στις διοργανώσεις αυτές θα συμμετέχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντιλαμβάνεστε πως δεν χωρούν λαμόγια και άσχετοι, που θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Από δω και πέρα τα πάντα θα γίνονται με διαφάνεια και ανοιχτά χαρτιά.