Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ
Σου έλεγα "Έχεις σπασμένα τα φτερά
και μην πετάς πολύ ψηλά, θα τσακιστείς".
Και μου 'λεγες "Καλά, καλά".
Σου έλεγα "Μη δίνεσαι, μη σκορπίζεσαι,
κοίταξε λίγο και τον εαυτό σου".
Και μου 'λεγες "Καλά, καλά".
Ταξίδευες, γινόσουν νύχτα λίγο-λίγο.
Σου έλεγα "Χανόμαστε, χανόμαστε,
δεν το καταλαβαίνεις;"
Κι εσύ μου έλεγες "Καλά, καλά".
Γιατί εσύ δεν ήσουν άνθρωπος
γιατί εσύ ήσουν χιονάνθρωπος
που λίγο-λίγο τέλειωνες,
εγώ σε ζέσταινα κι εσύ μου έλιωνες.

                                                      
ΤΑΚΗΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Δίπλωσε μια νταλίκα χωρίς αλυσίδες στην  εθνική οδό κι έγινε μποτιλιάρισμα είκοσι χιλιομέτρων. Μπλοκαρίστηκαν τα αυτοκίνητα και διεκόπη η κίνηση για τρεις ολόκληρες ώρες θέτοντας σε κίνδυνο αρρώστους και παιδιά αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως έχουμε ένα ξεβράκωτο και ανάξιο κράτος με άχρηστους μηχανισμούς.
Έληξε η απεργία πείνας των μεταναστών μετά από σαράντα τέσσερεις μέρες. Τους πρότειναν καθεστώς ανοχής για ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης. Άδεια παραμονής μετά από οχτώ χρόνια δηλωμένης εργασίας. Αναγκάστηκαν να δεχτούν τους όρους μιας και νωρίτερα τους είχαν απειλήσει ότι θα τους απελάσουν.
Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν ο Ραγκούσης αν πέθαινε έστω και ένας.
Τρεις άστεγοι νεκροί από την κακοκαιρία βρέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τονίζοντας τις διαφορές και τις αντιθέσεις ενός κράτους δικαίου.
Αποδυναμώθηκε η Σοσιαλιστική Διεθνής χάνοντας τον Μουμπάρακ, τον Μπεν Αλί και τον ταπεινό συνταγματάρχη Καντάφι, που παρέμεινε συνταγματάρχης και δεν αναβαθμίστηκε. Ο Καντάφι μίλησε με τον Παπανδρέου στο τηλέφωνο. Η συνομιλία ήταν μυστική αλλά υποθέτω πως του είπε: «Μην τολμήσεις να αφήσεις να φύγει κανένα αεροπλάνο από τη Σούδα γιατί θα σου απαντήσω… Ξέρεις δε με βαστάει το μυαλό.»
Σε δημοτικό σχολείο δάσκαλος έβαλε έκθεση με θέμα «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» και μαθητής απάντησε: «Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω Παπανδρέου. Πιο μικρός ονειρευόμουνα να γίνω μαλάκας.» Είναι πράγματα αυτά, μαθητές να έχουν τέτοια όνειρα και να μεταδίδουν τέτοιες ειδήσεις οι ραδιοφωνικοί σταθμοί;
-Κατάλαβες τι συμβαίνει Μαξ; Οι πόλεις κλέβονται μεταξύ τους. Βλέπεις έχει Ακρόπολη και η Θεσσαλονίκη.
-Καλέ μου άνθρωπε πόσο απέχει από εδώ ο Λευκός Πύργος;
-Όσο απέχει η Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη.
-Γιατί εδώ τι είναι;
-Αθήνα.
-Μπορείς να το επαναλάβεις;
-Αθήνα.
-Τι είπες αντίχριστε;
Κάπως έτσι είναι τα πράγματα στο μυαλό του Γιώργου σαν σούπα με παγάκια. Όπως και του θιάσου του, που φαίνεται σα να τους γνώρισε σε παιδικό πάρτι.
Τουλάχιστον τις ελληνικές ταινίες τις έβλεπε ο κόσμος και χαιρότανε και γελούσε. Τώρα, τούτος δω ο θίασος μας οδηγεί στα μαύρα σκοτάδια.
Υπερασπίζονται τις πλασματικές αξίες και τις φούσκες. Αντίθετα τις πραγματικές αξίες, δηλαδή την παραγωγικότητα, την εργασία και το εμπόριο τις κατατροπώνουν.
Υπερφορολογούν αυξάνοντας διαρκώς το ΦΠΑ καταστρέφοντας τελείως την αγορά.
Δημιουργούν στρατιές ανέργων μιας κι έτσι το έχουν προσυμφωνήσει με τους προστάτες τους. Πρέπει να δούμε σοβαρά την παραγωγή και την ανάπτυξη. Επίσης πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις εισαγωγές και στις συναλλαγές. Όχι για να σου δώσω δάνειο, πάρε και μια δωδεκάδα υποβρύχια που γέρνουνε.
Αναρωτιέμαι τι σχέση έχει με το Αίγιο, blog που συναντάμε στο διαδίκτυο και φέρει  μόνο το όνομα αλλά ασχολείται με τις άλλες πόλεις με εμπάθεια και κακία. Λες και είναι εγκάθετοι και μισθοφόροι. Λες και όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους είναι  όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Δεν βλέπουν τους διορισμούς στα αδελφοξαδέλφια και τους συγγενείς. Την πολιτιστική επανάσταση του παπα-σούζα, των φουρναραίων, των τσακλοκούδουνων και των άσχετων. Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένοι πραγματικοί δημοσιογράφοι στον επαρχιακό τύπο της πόλης μας, που σχολιάζουν τα ευτράπελα και λένε τα πράγματα με το όνομά τους.
Τα είπα και ησύχασα.