Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΑΝΘΟΓΥΑΛΙ

          ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΑΝΘΟΓΥΑΛΙ
        Καταγράφω τα όνειρα σε σπιράλ σημειώματα
               Ζωγραφίζω τα πτώματα της ασπρόμαυρης μάχης 
               Μεθυσμένο μου κύτταρο θέλω εσύ να τους δώσεις
                Της αφάνειας τα δείγματα σε τρεμάμενους βράχους
           Καθρεφτίζοντας χρώματα την κατάρα του όχλου
 Σε λιτανείες μυστικές ενώ παρακαλούσαν 
            Σε υπόγεια του μεσαίωνα βρεθήκανε πνιγμένοι    
Ραγισμένο ανθογυάλι η καρδιά μου πάλι *


ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Πρώτες πρωινές ώρες ξημερώνοντας Πέμπτη. Το ραδιόφωνο μεταδίδει την είδηση πως γιαούρτω
σαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον δεύτερο τη τάξει μετά τον πρωθυπουργό. 
Η αδυναμία του αντιπροέδρου να επισκέπτεται συχνά  πυκνά τις ταβέρνες δεν του βγήκε σε καλό. Ξεκίνησε να φάει παϊδάκια και έφαγε γιαούρτι. Οι ακροατές του ραδιοφώνου γεμάτοι απορίες  ρωτούσαν αν ήταν με χαμηλά λιπαρά, με γεύση φρούτου, βιολογικά, ληγμένα, εισαγόμενα, ποιας επωνυμίας και το ποιος θα αναλάβει τη δαπάνη για να καλυφθεί όλη αυτή η επιφάνεια.
Ο υιός Καντάφι ζητάει πίσω τα χρήματα που επένδυσε η Λιβύη  για τον προεκλογικό αγώνα του Σαρκοζί.
Βρίσκομαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα νεύρα μου είναι τσιτωμένα.
Θέλω να πετάξω την τηλεόραση από το παράθυρο μαζί με τον Τράγκα και τον Χατζηνικολάου,
τον Πρετεντέρη, τον Καψή και την Τρέμη να ξηλώσω τα καλώδια από το ραδιόφωνο.
Να κατεβάσω τις κεραίες, να σκάψω και να τις θάψω. Να μην ξαναδώ κεραία μπροστά μου.
Εικόνες αποκάλυψης. Η τρίτη οικονομική δύναμη του πλανήτη κατέρρευσε.
Ο θάνατος είναι ζωγραφισμένος παντού: στις οθόνες, στα πρόσωπα, στις φωνές,
στην ατμόσφαιρα, στο δέρμα, στην ανάσα. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει φως, δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχουν καύσιμα. Παλιοί πυρηνικοί αντιδραστήρες σαράντα ετών σε μια χώρα που βρίσκεται πρώτη σε σεισμικότητα στην παγκόσμια κατάταξη.
Αυτό που υπάρχει και θα υπάρχει είναι το ΔΝΤ.
Και βγαίνει ο Γιώργος και μας λέει. Εμείς το είχαμε προβλέψει ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι επικίνδυνοι και για αυτό ταχθήκαμε υπέρ της πράσινης μορφής ενέργειας. Αν και αυτό θέλει διευκρίνιση, γιατί ο Σουφλιάς θεωρούσε τα πυρηνικά εργοστάσια πράσινη μορφή ενέργειας.
Εσύ ρε Γιώργο δε είσαι ικανός να φυτέψεις μαρούλια σε γλάστρες και την απραξία σου θες να την παρουσιάσεις σαν προσόν; Είναι σα να λέει ένας ξυπόλητος πως πέταξε πέντε ζευγάρια παπούτσια στην ανακύκλωση.
Ο Μάο έλεγε στο λαό του μην σπαταλάτε χρήματα για την έρευνα. Αντιγράψτε. Βρισκόμαστε στη εποχή των αντιγράφων. Οι imitation κέρδισαν! Τα μουσαντά  φέρνουν το κέρδος!
Πολλοί θα αναρωτιούνται πώς κατάφερε η Αμερική να βγει από την οικονομική κρίση.
Ουσιαστικά δεν βγήκε. Το μόνο που έκανε είναι να κόψει πλήθος δολαρίων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια των Κινέζων. Οι Κινέζοι μπορούν ανά πασά στιγμή να αγοράσουν και να πουλήσουν την Αμερική δέκα φορές, αν το θελήσουν.
Πάμε τώρα και στα καθ’ ημάς. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τις μεταφορές, δηλαδή λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομο, οδικό δίκτυο, για τη διακίνηση και τον έλεγχο του εμπορίου
Οι Γερμανοί για την ιδιωτικοποίηση στην υγεία και την παιδεία. Μετά την σύμπτυξη και τη συρρίκνωση θα μας έρθουν με ιδιωτικές κλινικές, με ιδιωτικά Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια  Όσο για τα εργοστάσια όπλων είναι θέμα του Καντάφι, που δείχνει πως θα επικρατήσει.
Είναι δοκιμασμένος και τον ξέρουν. Οι καινούργιοι μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα στις συναλλαγές. Εκτός αν δούμε σαν κατάληξη τη διχοτόμηση της Λιβύης για τα μάτια του κόσμου.   
Μπήκα στο Google, στις εικόνες αναζητώντας μια φωτογραφία του Άρη Πορτοσάλτε.
Οι εικόνες ήτανε λευκές. Δεν υπάρχει. Δεν φωτογραφίζεται. Είναι φάντασμα!
Τον έψαξα στη χώρα των καρτούν και ιδού το αποτέλεσμα. Ένα γαλάζιο στρουμφάκι με κόκκινη σκούφια. συνομιλούσε με τη μητέρα του στο τηλέφωνο.
-Μητέρα μη χαίρεσαι. Δεν τα έφαγα τα γιαούρτια στα Εξάρχεια. Οι αναρχικοί ήταν άστοχοι και δεν με πέτυχαν. Θα πάρω για την έλλειψη ασβεστίου βιταμίνες. Άρχισε να μου αρέσει το γιδοτύρι Τρίπολης και το γάλα light από το Ισραήλ.
Ο ανασχηματισμός δεν θα συμβεί δήλωσαν ο πρωθυπουργός Παπανδρέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πεταλωτής. Ούτε πρόωρες εκλογές.
Το σενάριο του ανασχηματισμού δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για σχολιασμό. Είναι τα ίδια ανάποδα. Το επικίνδυνο είναι να μοιραστούν οι θέσεις των υπουργείων και υφυπουργείων σε προσωπικότητες τύπου Ντόρας, Καρατζαφέρη, Κουβέλη και σε εξωκοινοβουλευτικούς  τύπου Μάνου και Σημίτη.
Ένα μοντέλο διακυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, που εκεί δεν σωζόμαστε με τίποτα!

*Το ποίημα  «Ραγισμένο ανθογυάλι» περιέχεται στην ποιητική μου συλλογή
«Μην καπνίζεις στο κρεβάτι - Το κόκκινο βιβλίο».
Το αφιερώνω στη μνήμη του Μανώλη Ρασούλη.