Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΕΣ



ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΕΣ
Ανάσκελα πεσμένος
στις σιδηροτροχιές
και το φεγγάρι από πάνω μου αναμμένο,
νύχτα, χειμώνας, άπνοια,
πένθιμες μουσικές
κι εγώ κουφάρι ζωντανό να περιμένω.
Εικόνες από έρωτες
δήθεν κι ακρογιαλιές
το τελευταίο μου τσιγάρο δαγκωμένο,
πρεζόνια και εισπράκτορες,
γριές υστερικές,
στις ράγες και στις φλέβες μου
το στρίγκλισμα των φρένων.
Κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο
κάνε κάτι να χάσω το τρένο!
                                                                           
                                                                ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ


ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
«Δε μας φταίγαν τα ουισκάκια. Ήταν μπόμπα τα παγάκια» τραγούδησε ο Αγάθωνας με τους Κόζα Μόστρα και προκρίθηκε στη Γιουροβίζιον.
Είναι το σύστημα τέτοιο. Παπατζήδες μοίρασαν τα χαρτιά γι’ αυτό δεν έβγαινε τίποτα σωστό στις προβλέψεις από τις χαρτορίχτρες.
Έρχεται η δόση του Μαρτίου, αφού πρώτα τηρηθούν αυστηρά οι όροι του μνημονίου. Ένας από αυτούς τους όρους είναι η μετάθεση ή η απορρόφηση στον ιδιωτικό τομέα 25.000 εργαζομένων από το δημόσιο τομέα. Αν δε συμβεί αυτό,
που δε θα συμβεί, θα απολυθούν οι μισοί το πρώτο εξάμηνο του 2013 και οι άλλοι μισοί το δεύτερο εξάμηνο. Τότε έρχεται το Συμβούλιο Επικρατείας και κρίνει τις απολύσεις παράνομες και αντισυνταγματικές. Παπατζήδες και χαρτορίχτρες μοιράσανε τα χαρτιά!
Μας επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ολάντ μετά τιμών, τυμπάνων και βροχής. Δεν ήρθε για να γευματίσει αλλά για να κολατσίσει ελαφρώς.
Δε μας πούλησε πολεμικές φρεγάτες, μας τις ενοικίασε… Όσο για τα έργα ανάπτυξης, ας ενδιαφερθεί για έργα ανάπτυξης στη δική του τη χώρα.
Οι αχυράνθρωποι χειροκροτούσαν. Δε μου έκανε καμιά εντύπωση. Αντιθέτως, τους έβλεπα με μεγάλη συμπάθεια και κατανόηση. Ο αχυράνθρωπος ήταν η αγαπημένη μου φιγούρα στο μάγο του Οζ. Άκουσα στις ειδήσεις ότι φάγαμε πρόσφατα μεγάλες ποσότητες άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια και τώρα ήρθε και η γρίπη του 2009, ήταν των χοίρων ή των πτηνών; Πείτε μου επιτέλους, από πού να προφυλαχτώ;
Το σφιγμένο λαχανοντολμαδάκι εμφανίστηκε στη σκηνή. Ο μασαζοκορσές (με μπαταρία) σε πλήρη λειτουργία. Το θόρυβο του μοτέρ επισκίαζαν τα χειροκροτήματα
και η μουσική. Ο Roger Rabbit ήταν καλά κρυμμένος για να προφυλαχτεί από τους καταστροφείς των cartoons και η Marilyn Monroe είχε γίνει σύνδρομο μετά το σύνδρομο του Ναπολέοντα. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε προσπάθεια συμμετρικής ακρίβειας στις γραμμές και οι τυχόν ατέλειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στο έργο του καλλιτέχνη. Εν ολίγοις, για να μην τα πολυλογώ, θα τον αγόραζα τον πίνακα ανάλογα με την τιμή προσφοράς. Ε, δεν είναι και Warhol!
Εκείνη την ώρα παραιτήθηκε σύσσωμη η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία μετά από τα ογκώδη συλλαλητήρια κατά της λιτότητας και της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Δεν μπορώ να μετέχω σε μία κυβέρνηση, όταν η αστυνομία χτυπάει τον κόσμο. Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για μένα» δήλωσε απερχόμενος από το αξίωμά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπορίσοφ.
«Η εξουσία μάς δόθηκε από το λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε»
Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αιφνιδίως, ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί μαζικά γύρω στο μεσημέρι.
«Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού» είπε, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε το θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.
Οι μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας περιόδου στη Σόφια και τις άλλες βουλγαρικές πόλεις είχαν ως εφαλτήριο τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, στο φτωχότερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, πολλοί από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, ζητούσαν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του GERB.
Προηγουμένως, ο Μπορίσοφ είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τους διαδηλωτές παύοντας από τα καθήκοντά του τον υπουργό Οικονομικών, υποσχόμενος μείωση των τιμών στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα συλλαλητήρια συνεχίστηκαν και 25 διαδηλωτές κατέληξαν στα νοσοκομεία από τον «έντονο ζήλο» που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Σόφια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.
Εκεί θα γίνουν σύντομα εκλογές. Ήδη δρομολογήθηκαν.
Ας γυρίσουμε όμως τώρα στους δικούς μας αχυράνθρωπους, τους made in Greece.
Ψηφίστηκαν το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο με τον πρωθυπουργό Γιώργο, με τον Παπαδήμο, με την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.
Είμαι σίγουρος πως ξέρουν οι πάντες (ακόμα κι οι κωφάλαλοι) πως έρχονται νέα μέτρα. Είναι ταχτική των βορειοευρωπαίων η φτωχοποίηση των Βαλκανίων, πλην της Τουρκίας, που δε μπορούν να τη βάλουν σε έλεγχο.

Αλήθεια, εμείς τι περιμένουμε;