Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΠΟΥ ΦΤΥΝΕΙ



Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΠΟΥ ΦΤΥΝΕΙ
Στο καφενείον "Η ΕΛΛΑΣ" οι θεατρίνοι
μ' ασετυλίνη και κεριά
την Γκόλφω παίζουν στα παιδιά
με φουστανέλες δανεικές
και δάκρυ πληρωμένο δυο αυγά
και τρεις δραχμές, περάστε κόσμε.
                                                                                   
                                                                             ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΡΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Δεν αναρωτιέμαι πια γιατί είναι τόσο δημοφιλής ο Καραγκιόζης. Γιατί απλούστατα μέχρι εκεί μπορούμε…….
Παίρνω ένα σέικερ. Ρίχνω μια κουταλιά καφέ και μια ζάχαρη, τρία παγκάκια και τα κοπανάω ελαφρώς. Τα αδειάζω στο ποτήρι και τα σερβίρω με καλαμάκι. Τι είμαι τέλος πάντων, ταχυδακτυλουργός;
Μετά παίρνω γιαουρτοσκόρδιον με πατζαρόζουμο, ξηρούς καρπούς κάσιους και τα διακοσμώ με μαϊντανό και δυόσμο. Μη μιλάει κανείς. Κατέβασα το σταυρό του Νότου με τα αστράλια! Επιδείξεις μόδας δεν χρειάζομαι. Τις αναβάλω για τεχνικούς λόγους και καλώ τους κουτόφραγκους και τους Απάτσι και τους τα πουλάω.
Φέρνω και τη Μαρίνα να κάνει πεζοδρόμιο και βίζιτες κι είμαι πια έτοιμος να υποδεχθώ το πλήθος των τουριστών και των επενδυτών.
Οι λύκοι πασαλείφτηκαν με αλεύρι για να μοιάζουν με κατσικάκια. Το σχέδιο ήταν οργανωμένο. Συμμετείχαν πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων, η χρυσοπηγή, ένας ραδιοφωνικός σταθμός και οι λύκοι οι ίδιοι. Μοίραζαν τρόφιμα στις γειτονιές, έκαναν θελήματα με σκοπό να ξεγελάσουν και να φάνε τα κατσικάκια. Τα άγρια ένστικτα και ο φανατισμός δεν δαμάζονται. Από τη μια η απεργία των φαρμακοποιών, που τους στέρησε τα φάρμακα ψυχιατρικής καταστολής από την άλλη η βροχή που ξέπλυνε το αλεύρι, τους ξεσκέπασε και φάνηκε το πραγματικό τους πρόσωπο.
«Έρχονται θύελλες.» «Η μάχη θα δοθεί στους δρόμους για ένα κομμάτι ψωμί.»
«Οι καρκινοπαθείς κι οι νεφροπαθείς μένουν χωρίς φάρμακα.» «Ο καπιταλισμός ολοκλήρωσε τον κύκλο του και σεις μιλάτε για ανάπτυξη; Τι πάτε να κάνετε; Πάτε να σώσετε το πτώμα;» «Αυτοδικία» «Αυτοκτονίες»
Η Ντόρα έγινε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο διαφημιστής χρησιμοποίησε τη Θεοδώρα Τζάκρη ως μοντέλο για τη διαφήμιση
«Ο παπαγάλος που φτύνει».
Η ΝΔ ετοίμασε μια ηλίθια διαφήμιση με το δάσκαλο και τα παιδάκια του Δημοτικού:
- … Κύπρος, Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία. Αυτές οι χώρες είναι στο ευρώ.
- Και η Ελλάδα κύριε; Δεν είναι;
- …(Ο δάσκαλος σιωπά, φορτωμένος με τύψεις και ενοχές. Φαίνεται είχε ψηφίσει ΣΎΡΙΖΑ.)
- Γιατί κύριε;
(Ακολουθεί βαρύγδουπα: «Με το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε. Προχωράμε υπεύθυνα, αποφασιστικά.») Ρε ουστ!
Σκληρό ασπρόμαυρο βίντεο με πένθιμη μουσική και ανατριχιαστικές εικόνες.
Ανέβηκε στον τέταρτο όροφο και έριξε μια βουτιά στο κενό. Στην τσέπη του βρέθηκε ένα ευρώ και μια δραχμή. Είχε φαίνεται προετοιμαστεί για τις εξελίξεις του μέλλοντος.
Κράτος, Πατρίδα, Σύνορα, Σημαία, Νόμισμα, Εθνική Ανεξαρτησία, Σύμμαχοι, Μικρασιατική Καταστροφή, Ηγέτες, Ξένες Δυνάμεις, Φασισμός, Πόλεμοι, Διχασμός, Οι εκλογές του ’46, Εμφύλιος, Φυλακές, Εξορίες, Ιδιώνυμα, Εκτελέσεις, Μετανάστευση, Αμερικανοί, Δικτατορίες, Χρυσοπηγή, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, Συντεχνίες, Καρτέλ, Χρηματιστήριο, Καπιταλιστική Κρίση, Μνημόνια, ΔΝΤ, Τρόικα, Λιτότητα, Ύφεση, Ανεργία, Αυτοκτονίες, Παλαιοημερολογίτες και Χρυσαυγίτες. Λύση: η Ανατροπή και η Επανάσταση.
Η Ισπανία βρίσκεται λίγα βήματα πριν από το ΔΝΤ και τα μνημόνια.
Θα ακολουθήσει η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ο Καπιταλισμός πνίγεται και αρπάζεται από τα μαλλιά του. Θα’ ρθει όμως και η σειρά της Γερμανίας. Η ύφεση σαν αρρώστια μεταδοτική θα μεταφερθεί και εκεί. Η Γερμανία θα μειώσει τις εξαγωγές της.
Οι πολυεθνικές θα μεταφερθούν σε χώρες που καταναλώνουν. Σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, ο Καναδάς. Και η ανεργία θα βρεθεί προ των πυλών του Γερμανικού εδάφους.
Η αστική τάξη δεν έχει πατρίδα, μεταναστεύει. Η εργατική τάξη δεν έχει πατρίδα, μεταναστεύει.
Κι ύστερα έρχονται τα ρομπότ, κι ύστερα; …….