Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΝΕΡΟ



ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΝΕΡΟ





Mάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο
μόνο μια απόχη να τρυγώ της θάλασσας την πονηριά
και της σιωπής τον πλούτο

Bάρα καλή, βάρα γερή, μια ντουφεκιά ζαχαρωτή
κι άσε να νιώσει η γαλαρία του χαρτοπόλεμου τη βία

Σκουπίδι η σκέψη την πετώ, τη λογική απαρνιέμαι
μ’ ένα σαράκι αρμένικο για δρόμους που δε θέλησα
στις χαραυγές ξεχνιέμαι

Bάστα το νου, βάστα το νου να μην γκρινιάξει του καιρού
πού `φτιαξε με τον πόνο κλίκα και τσιγκουνεύεται στη γλύκα
                                                                
                                                         ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Στόχος ή διαδικασία; Διαδικασία ή στόχος ;
Η ζέστη ήταν αφόρητη. Νέρωσε το μυαλό μου. Οι ειδήσεις έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα. Κανείς δεν είχε σκοπό να τους βάλει φρένο. Οι πολιτικοί αναλυτές έβγαζαν άστοχα ή καθοδηγούμενα συμπεράσματα. Τι θέλω εγώ στη μέση της αβύσσου;
Τι να γράψω; Για το μεταρρυθμιστή που δεν είναι ικανός να αλλάξει το ΦΠΑ σε μια παστουρμαδόπιτα ή σε μια μερίδα μπάμιες ή σε μια ολίγη από τζατζίκι;
Να γράψω αν θα γίνουν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι κι αν θα επηρεάσουν την τουριστική μας βιομηχανία;
Και βέβαια να γίνουν! Να τις χρησιμοποιήσουμε και ως κίνητρο για να ψηφίζουν και οι τουρίστες ή ακόμα να βάζουν και υποψηφιότητα. Πού ξέρεις, με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανακαλύψουμε και κανέναν αξιόλογο ηγέτη. Μπορούμε να φέρουμε και ινδιάνους για ατραξιόν. Αυτή τη φορά όμως να τους πληρώσουμε. Μην τους αφήσουμε να κοιμηθούνε στα γρασίδια των γηπέδων.
Άκουγα τα τραγούδια από το cd του Γιάννη Αγγελάκα «Γελαστή Ανηφόρα».
Είχε κυκλοφορήσει μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, όμως τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να το ακούσω. Παράλληλα έριχνα μια ματιά στον τοπικό τύπο. Είχα αποφασίσει να μην γράψω. Δεν με πίεζε κι ο χρόνος.
Ένας φίλος και συνεργάτης μού είχε πει πως προτιμά τον έντυπο τύπο από τον ηλεκτρονικό για τη μυρωδιά των μελανιών, το γύρισμα των φύλλων, την αίσθηση, την αφή. Του αρέσει ακόμα κι όταν παίρνουν τις εφημερίδες οι ψαράδες και διπλώνουν το γαύρο. Από τότε βλέπω γαύρους στον ύπνο μου να μου κάνουν κριτική και ερωτήσεις να διαμαρτύρονται και να μου λένε γιατί έγραψες αυτό ή το άλλο.
Ξαφνικά ένα δημοσίευμα με έβαλε στην πρίζα. Αιτία ένα μπουκάλι με νερό
που πετάχτηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ήθελα να τα μάθω όλα. Το νερό ήταν των πεντακοσίων ml ή του λίτρου; Ήταν παγωμένο ή ζεστό; Ήταν σφραγισμένο ή ασφράγιστο; Τι μάρκα ήταν; Ήταν αγορασμένο ή από σπόνσορα; Τον πέτυχε, αστόχησε, απέκρουσε ή βρήκε στο δοκάρι;
Ένα άγριο και αγωνιώδες ρεπορτάζ ξεκίνησα ρωτώντας μάρτυρες, παράγοντες, αρχηγούς παρατάξεων και συγγενείς, που μου διευκρίνισαν τα γεγονότα.
Ειπώθηκε κι ένα ρε. Ήταν μινόρε, ματζόρε, δίεση, ύφεση, εβδόμη, ενάτη, υπό μορφή συγχορδίας ή μιας μοναχικής παρακατιανής νότας;
Άνοιξα την τηλεόραση στο ΣΚΑΙ. Ο Σαμαράς συνάντησε τη Μέρκελ για να τη ρωτήσει τι θα κάνει με το ΦΠΑ στην ταραμοσαλάτα.
Ο αστυνομικός είχε ξεματώσει στο Δίστομο δεχόμενος επίθεση από Αλβανούς κακοποιούς δραπέτες αφήνοντας πίσω του νεαρή χήρα με τρία ορφανά.(το ένα στην κοιλιά). Ο επιστρατευμένος καθηγητής διόρθωνε γραπτά. Ο απολυμένος δεν έχει πια στον ήλιο μοίρα, δεν έχει από πού να πιαστεί.
Δε θίγονται μόνο ζητήματα δημοκρατίας, αλλά βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο μεταρρυθμιστής θα έχει απολύσει από το Δημόσιο άλλους δυο χιλιάδες μέχρι το τέλος του 2013 και έντεκα χιλιάδες ως το τέλος του 2014. Θα συρρικνωθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά και νοσοκομεία βαδίζοντας έτσι προς το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης.