Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ



                          

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ                


                                        Με χρωματιστά μολύβια φτιάχνω ανθρωπάκια ίδια
Να καπνίζουν να μιλάνε να αγοράζουν να πουλάνε
                                        να κρατούν εφημερίδες γραμματόσημα σφραγίδες. 

Με χρωματιστά μολύβια φτιάχνω ανθρωπάκια ίδια
στρατιώτες στην πλατεία  λαλαλό η χορωδία
αρλεκίνοι κουδουνάκια μπλε και πράσινα γκλομπάκια.

Με χρωματιστά μολύβια φτιάχνω ανθρωπάκια ίδια
με γραβάτες με καπέλα κούνια μπέλα κούνια μπέλα
σημαιούλες παρελάσεις άχρωμες τηλεοράσεις

Με χρωματιστά μολύβια φτιάχνω ανθρωπάκια ίδια
με σφυρίχτρες με μπαλόνια προσκοπάκια με γαλόνια
κοριτσάκια στο ωδείο Ένα δύο ένα δύο.
                                              
                                              ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ     


ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα είπε ο μεγάλος. Όμως τελευταία συναντώ ομοιότητες ίδιες με το παρελθόν. Βόλος 1952, σχολική αίθουσα. Στα περίπτερα κρεμασμένα τα αλφαβητάρια της εποχής μου. Πρέπει να ξορκίσουμε με αγώνες το παρελθόν για  να μην επαναληφθεί.
Δεν αντελήφθην γιατί άλλαξαν  τους επιτυχημένους  «γεια χαρά καλή και μην κλαις πολύ» με απολογισμό έργου ανύπαρκτο «πάλι βρέχει, τα τραίνα όπως πάντοτε θα ψάξουν για καινούργιες ξενιτιές…» αντικαθιστώντας τους  με νεότερους (τρόπος του λέγειν) με προοπτικές και πιθανότητες παραγωγής έργου ανύπαρκτες. Είναι δύσκολα τα μοντέρνα Μαθηματικά, ειδικά με τύπους που αρνούμαι να  γνωρίζω.
Η εκλογολογία για τις δημοτικές εκλογές συνεχίζεται από τις τοπικές εφημερίδες
και τα τοπικά ραδιόφωνα. «Ξεκίνησε νωρίς το πανηγύρι». Αντιπαραθέσεις, μπινελίκια, παραγοντιλίκια. Αβέρτα υποψήφιοι. Κατέβηκαν κι απ’ τα χωριά !
Ήρθε κι ένας περίεργος τύπος από τα Σαρκουνά και μου είπε: Κατεβαίνω υποψήφιος δήμαρχος.
Έχω 360 υποψήφιους συμβούλους. Θέλεις να γίνεις ο 361ος; Μόνο που θα χρειαστεί να πας στην τράπεζα, να μου κάνεις μια μικρή κατάθεση… Μα γιατί; Οι άλλοι πληρώνουν.
Πλήρης αποπροσανατολισμός και κατινιές, ενώ τα προβλήματα είναι άλλα.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δε λύνει τα προβλήματα. Όμως θα μπορούσε να περάσει η διαχείρισή της σε τίμια και εργατικά χέρια. Θα επανέλθουμε όταν είναι καιρός.
Πληρώνεις 15 ευρώ για να σου γράψουν τα φάρμακα και 25% συμμετοχή για να τα αγοράσεις. Ε! να μην πληρώσεις και 25 ευρώ στην είσοδο για να εισαχθείς  εντός της αιθούσης; Αρκεί να έχεις μαζί σου το πιρούνι σου, το σεντόνι σου, τη μαξιλαροθήκη σου, την πάπια σου, την προσευχή σου κι ο Θεός βοηθός.
Ποιος ξεπουλάει τη δημόσια παιδεία και μορφώνεται στα ιδιωτικά σχολεία; 
Ποιος απολαμβάνει της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα επιδοτεί την ιδιωτική; 
Ποιος τα παίρνει από εφοπλιστές, εργολάβους, επιχειρηματίες και μεγαλέμπορους; 
Ποιος ελέγχει τις παρανομίες της νύχτας; Ποιος καθορίζει το δουλεμπόριο, τα παιδιά των φαναριών, τους αλλοδαπούς μικροπωλητές στις λαϊκές, την εμπορεία βρεφών και ανθρωπίνων οργάνων; Ποιος πουλάει όπλα και ναρκωτικά; Ποιος τρομοκρατεί και φοβίζει τους αδυνάτους; Ποιος έχει καταθέσεις στην τράπεζα και συνδιαλέγεται με μαύρο χρήμα; Ποιος πουλάει τα μεγάλα ψάρια στην ψαραγορά με προορισμό τα βόρεια προάστια; Ποιος ποζάρει πρώτη μούρη στις φωτογραφίες με τα αντιφασιστικά συνθήματα δίπλα στους πραγματικούς αγωνιστές;
Ποιος έχει εισιτήριο VIPs του Ολυμπιακού και σουίτα; Ποιος γεννάει το Life style και τους master chef;  Ποιος καπελώνει το κίνημα; Ποιος γεννάει φόβο και ανασφάλεια; Ποιος σκοτώνει και δεν πληρώνει; … Ποιος τόσα χρόνια δεν κατάφερε να κάνει αποχουντοποίηση στο στρατό και στα σώματα ασφαλείας; Ποιος στρώνει το χαλί στους φασίστες; Ποιος πριμοδοτεί το Βορρά να πιέζει το Νότο; Είναι οι νέοι πρωταγωνιστές της καπιταλιστικής ζούγκλας που την απαρτίζουν, ύαινες, αρπαχτικά πουλιά, μαϊμούδες, φίδια και σκουλήκια.
Μπαίνουμε σε μια περίοδο ταξικής αντιπαράθεσης και ταξικής πάλης. Θα πρέπει να συνετιστούμε. Εδώ δεν χωράνε εγωισμοί και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Εδώ χρειάζεται ενότητα και πάλη για να ανταπεξέλθεις στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών. Όλοι αυτοί που προανέφερα είναι ο ταξικός σου εχθρός.

ΣΑΝ ΘΑ ’ΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ
πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή
Κι εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός*


*Μπρεχτ, απόσπασμα από το «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου»