Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ


Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ 


                          Ψάχνουν για όπλα
Σε καραβάνια φορτηγών ψυγείων
Σε μοναστήρια παλαιοημερολογιτών
Σε υπόγεια γυμναστήρια και παράγκες
Σε σπίτια απόστρατων και συνταξιούχων μπάτσων
Στα ράσα των παπάδων και των τραβεστί
Στις φωλιές των φιδιών και των κοράκων
Στους τάφους των δεινοσαύρων της παρακμής
Σε ορυχεία και σε μασονικές στοές
                           Σε μυστικές μπαρουταποθήκες της κόλασης*



ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Ήτανε ένα μικρό παπάκι που κλώτσησε κατά λάθος ένα κουτί coca cola light. Το κουτί κουδούνισε και το παπάκι τραυματίστηκε. Στο κουτί των 330 ml βρέθηκε ένα χρυσό νόμισμα από την εποχή της χαμένης Ατλαντίδας, που απεικόνιζε την κεφαλή του Σκρουτζ Μακ Ντακ σε προφίλ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το κουτί της coca cola light ήταν παλαιότερο από το αρχαίο νόμισμα και το έβαλαν στο μουσείο της Λιμνούπολης.
Οι τοίχοι των φροντιστηρίων έχουν γεμίσει με αντιαισθητικά φασιστικά συνθήματα. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος παιδείας, κανένας πρόεδρος σχολικής επιτροπής να πάρει μια μπατανόβουρτσα να ’ρθει να τα σβήσει;
«Κλάδεψε λίγο και τις φυλλωσιές κι έλα με το μπικίνι» **
 Η μάνα του Παύλου Φύσσα μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τη συνυπευθυνότητα των ψηφοφόρων. Οι άλλοι τους χαϊδεύουν τα αυτιά και φλερτάρουν μαζί τους για να τους κάνουν δικούς τους ψηφοφόρους. Δεν ήταν ψήφος διαμαρτυρίας, ψήφος οργής ή ψήφος τιμωρίας και όσοι εξακολουθήσουν να τους στηρίζουν μετά από αυτά που έγιναν και μετά απ’ αυτά που έμαθαν είναι συνυπεύθυνοι στο έγκλημα. Ο γιος μου μέσα από τα τραγούδια του πάλευε να αλλάξει τον κόσμο.  
Ανθυγιεινά ξεκίνησε η βδομάδα με ατομικές τετράωρες συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ύψους 230 ευρώ μηνιαίως και με την απειλή και το φόβο της απόλυσης. Με τους δεξιούς πολιτικούς αναλυτές τύπου Τζαβάρα (βουλευτή Ηλείας, πρώην υπουργού πολιτισμού). Όλοι αυτοί προσπαθούν να τεκμηριώσουν την ανόητη θεωρία των δύο άκρων. Πρέπει να καταλάβουν πως είναι άλλο η ανατροπή του συστήματος για τη λαϊκή κυριαρχία κι άλλο μια φασιστική, εγκληματική, παρακρατική οργάνωση. Η θεωρία των δύο άκρων είναι εμπνευσμένη από τους Σαμαρά – Βενιζέλο. «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό στην Ελλάδα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το άλλο άκρο και ειδικά αυτούς που μιλάνε για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». (Πρόκειται για δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις  ΗΠΑ, την 1/10/2013.) Προσπαθεί να ποινικοποιήσει τους λαϊκούς αγώνες και την αντίσταση κατά του μνημονίου στηριζόμενη σε σαθρά επιχειρήματα.
Η βαθειά αντιδραστική και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων πρέπει να τσακιστεί από τη γέννησή της και να αποκαλυφθεί στο λαό. Ο ρόλος της είναι ύποπτος και επικίνδυνος. Η θεωρία των δύο άκρων είναι αντεπιστημονική γιατί αρνείται το ρόλο  των πολιτικών δυνάμεων, δηλαδή των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργάνων σαν εκφραστές συγκεκριμένων κοινωνικών συγκρούσεων και συμφερόντων. 
Σε μια κοινωνία ταξικά διαστρωματωμένη τα κόμματα θα πρέπει να εκφράζουν τις ταξικές τους αντιθέσεις. 
Το πιο γνωστό ιστορικό παράδειγμα ακραίων πολιτικών κινημάτων που αναρριχήθηκαν στην εξουσία αποτελεί ο ναζισμός και ο φασισμός. Στο αντίθετο πολιτικό φάσμα μπορούν να αναπτυχθούν ακραίες μορφές, αλλά αυτές  δεν παίρνουν ποτέ μαζική πολιτική έκφραση επιπέδου πολιτικού κόμματος. Παίρνουν κυρίως τη μορφή μικρών κλειστών οργανώσεων και σεχτών.
Υπάρχουν επίσης ομάδες του αναρχικού χώρου οι οποίες επιλέγουν τη σύγκρουση με τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους. Η αριστερά όμως δεν  έχει καμιά σχέση με τις παραπάνω τακτικές, που βρίσκονται εκτός της πολιτικής της δράσης. Η αριστερά οφείλει να αναπτύσσει τη μαζική πάλη του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και να αποκαλύπτει καθημερινά στο λαό τη σχέση του κράτους με το παρακράτος, καθώς  και τη σχέση όλων αυτών με την οργάνωση του αυταρχικού καπιταλιστικού συστήματος. Να φροντίσει να οργανώσει αντιφασιστικό μέτωπο και να καθοδηγήσει το λαϊκό κίνημα με στόχο την ανατροπή για τη λαϊκή εξουσία.

*Γράφτηκε για τις ανάγκες του κειμένου.
** Λαϊκό άσμα, ημιτελές.