Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ



Δημόσια Νέα Τηλεόραση







                       
Μια σιωπή καταλυτική. Η πόρτα κλειδωμένη
το στίγμα σου ξεμακραίνει κι η νύχτα απορρυπαντική.
Βλέμμα γυάλινο, χλωμό. Σ’ ένα παιχνίδι χαμένο
ψάχνεις για κερδισμένο κι εγώ πάλι στο βυθό.
Όμως με τίποτα δεν μπορείς να μου στερήσεις το όνειρο.
Δικαίωμα στο όνειρο, δικαίωμα στο τίποτα
όμως με τίποτα δεν μπορείς, να μου στερήσεις το όνειρο.
Φυγάς σε δίκη που εκκρεμεί, που τίποτα δεν περιμένει
παρά απόφαση καταδικαστική. Μέσα σε γυάλινο κελί
η τύχη σου δοσμένη. Το μέλλον ξεμακραίνει.
Η όψη σου αποθαρρυντική. Όμως με τίποτα, με τίποτα,
με τίποτα, με τίποτα, δεν μπορείς να μου στερήσεις το όνειρο...

ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ



ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Όταν ένας ναρκομανής δεν παίρνει τη δόση του, κρυώνει, τρέμει, πονάει σε όλο του το κορμί, ιδρώνει, έχει μυϊκούς σπασμούς και ένα σωρό αλλά στερητικά συμπτώματα. Τελικά, ποιοι είναι αυτοί; Και πώς τα κατάφεραν έναν ολόκληρο λαό να τον κάνουν να συμπεριφέρεται σαν ναρκομανή, φοβισμένο μήπως δεν καταφέρει να πάρει τη δόση του;

Οι φασαρίες είχαν ξεκινήσει. Καθηγητές συνεπλάκησαν με τα ΜΑΤ στο Υπουργείο Παιδείας. Οι δήμοι απειλούν με λουκέτα μετά από τις μετατάξεις και τις μαζικές απολύσεις. Οι δρόμοι θα γεμίσουν με σκουπίδια σε φουλ τουριστική περίοδο.
Θα καταφέρουμε να διώξουμε τα σκουπίδια πριν από τις Γερμανικές εκλογές;
Τα στρουμφάκια θα ψηφίσουν τα πάντα στη βουλή. Πετσοκομμένες θα ’ρθουν οι δόσεις και θα δοθούν μέχρι και τις Γερμανικές εκλογές, αφού πρώτα πειθαρχήσουμε στρατιωτικά στα νέα μέτρα και στις ανθρωποθυσίες που θα μας ζητήσουν.
Κοιμόμουνα. Ξύπνησα ιδρωμένος. Ο ιδρώτας μου μύριζε την αλκοόλη της προηγούμενης μέρας. Έβλεπα στον ύπνο μου μια μεγάλη μπάλα σαν υδρόγειο, που την κουλαντρίζανε στα βαθιά μπλε, πράσινα και κόκκινα άγρια κύματα. Συνοδευόταν από επικές μουσικές του Μεσαίωνα. Στο επάνω μέρος της μπάλας φαινότανε θολά η Βουλή των Ελλήνων και είδα πως ο τρελός της Βουλής είχε γίνει υπουργός Υγείας.
Το όνειρο ήταν έγχρωμο διαθέτοντας όλα τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας
και τρισδιάστατα. Μετά είδα τον Νταβλούρο ντυμένο με τα ρούχα του Σπίθα, του φίλου του Θαλάσση στο μικρό ήρωα, με φούμο στη μούρη και με σφεντόνα στην κωλότσεπη, πρηνηδόν να προσπαθεί να κόψει τα καλώδια από τους αναμεταδότες της ΕΡΑ Πάτρας στο Παναχαϊκό. Ήταν όνειρο! ΑΛΗΘΕΙΑ, τα όνειρα λογοκρίνονται;
Έφτιαξα βιαστικά καφέ. Άνοιξα την τηλεόραση. Η πραγματικότητα ήταν η συνέχεια του ονείρου μου. Βλέπω στην οθόνη της τηλεόρασης την μπάλα να την παίρνουνε τα σαράντα κύματα και από κάτω το λογότυπο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ με μουσικό χαλί πρελούδια, κάτι σαν νεκρώσιμες ακολουθίες.
Ποιος πέθανε; Έκανα γρήγορα ζάπινγκ στα ιδιωτικά κανάλια. Μην έπαθε τίποτα ο Βαλσαμωμένος; Δεν είχε όμως συμβεί τίποτα. Ένα λιποθυμικό επεισόδιο και μια δυσκολία στην ούρηση του Κωνσταντίνου του τέως.
Γέμισα απορίες. Τι συνέβη; Από πού εκπέμπουν; Μπήκαν τα ΜΑΤ και τους διώξανε; Εκπέμπουν από κανένα βανάκι στην Παιανία, από το Skai, από το Mega, από τον Antenna, από την ΓΑΔΑ, από το σπίτι της Μιμής, από το σπίτι του Μητσοτάκη;
Τελικά πληροφορήθηκα πως εκπέμπουν από ιδιωτικά στούντιο, δηλαδή από τα παλιά στούντιο του Mega.
Μετά σκέφτηκα το λογότυπο ΕΔΤ. Δεν μου αρέσει. Δεν είναι καθόλου εύηχο. Θα κάνουμε και καιρό να το συνηθίσουμε. Δεν είναι πιασάρικος ο τίτλος.
Το Ρ, τι έγινε το Ρ; Τι θα γίνει με τη δημόσια Ραδιοφωνία;
Έβαλα το μυαλό μου να δουλέψει σαν διαφημιστής για να βρω κάτι προσιτό,
κάτι σαν ρεφραίν από τραγούδι του Καρβέλα. Και ως εκ θαύματος θυμήθηκα την περίπτωση του Πανιωνίου που διαλύοντας την προηγούμενη Α.Ε. δημιούργησε μια καινούργια και έγινε ο Νέος Πανιώνιος.
Άρα εδώ έχουμε Δημόσια Νέα Τηλεόραση, Δ.Ν.Τ. Δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να το συνηθίσουμε και να το προφέρουμε ! Έχουμε κι ένα παρελθόν…….