Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ


ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ

Όμορφη είναι αυτή η στιγμή, να το ξαναπώ
όμορφη να σας μιλήσω
Βλέπω πυρκαγιές
πάνω από λιμάνια πάνω από σταθμούς
κι είμαι μαζί σας.
Όταν ο κόσμος μας θα καίγεται
όταν τα γεφύρια πίσω μας θα κόβονται
Εγώ θα είμαι εκεί να σας θυμίζω
τις μέρες τις παλιές.
                                     ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ


ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Καλώς τα μας κι ας άργησαν. Ήρθαν τελικά οι σωτήρες της Τρόικα για να επιβάλουν τις 30.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη.
Κι ύστερα …Κι ύστερα έρχεται η TREUHAND. Είναι η εταιρεία που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία (αντί πινακίου φακής) των χρεοκοπημένων χωρών σε ιδιώτες. Με τεράστια διεθνή εμπειρία στο ξεπούλημα και στην καταστροφή. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο, οι Γερμανοί επιχειρηματίες.
Εις εκ των ιδρυτών της εταιρείας, ο γνωστός Σόιμπλε, ισχυρό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, που ήταν ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Κολ. Όμως το σκάνδαλο που ξέσπασε εις βάρος του για φοροδιαφυγή οδήγησε τη Μερκελ στην εξουσία του κόμματος. Είχε ακουστεί πως ήταν ανακατεμένος και σε σκάνδαλα με εμπόριο όπλων. Λέγεται επίσης πως το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία είναι τα υπολείμματα των Ναζί.
Τώρα πώς ένα κόμμα, εννοώ το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, που συμπτωματικά βρίσκεται στην εξουσία (γιατί κορόιδεψε και ξεγέλασε τον κόσμο) καταφέρνει να διαπραγματεύεται τη δημόσια περιουσία, είναι ανεξήγητο. Πώς φορολογεί ανεξέλεγκτα και απολύει παίρνοντας εντολές από την Τρόικα; Πώς παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις; Είναι μειοψηφία. Τα τελευταία γκάλοπ του δίνουν 15%. Και να φανταστείτε πως έχει τέτοια ποσοστά πριν ακόμα αρχίσει το μεγάλο αριθμό των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, που είναι ο βασικός του κορμός και η δεξαμενή των ψήφων του. Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τη δημοκρατία; Μήπως κάτι πρέπει να αλλάξει σύντομα; Φαίνεται πως είχαν δίκιο αυτοί που φώναζαν για το Μάαστριχ και τη Λισαβόνα. Όμως το δίκιο σου για να το βρεις, πρέπει να βρεις τον τρόπο για να το στηρίξεις. Να γίνει κατανοητό στον κόσμο και αυτός να σε υποστηρίξει.
Παραδείγματος χάριν η συρρίκνωση του Δημοσίου κλονίζει τα κέντρα αποτοξίνωσης
που δεν χρησιμοποιούν υποκατάστατα. Δεν τα επιδοτεί και τα ενσωματώνει με άλλα που χρησιμοποιούν τη μεθαδόνη σαν λύση. Με τη μεθαδόνη είναι σαν να τους αλλάζεις το ποτό και αντί για τεκίλα να τους δίνεις να πίνουν βότκα. Άσε που οι χρήστες μπορούν να πουλήσουν τη μεθαδόνη και να αγοράσουν ηρωίνη. Τι όμως λένε για όλα αυτά τα μέλη, οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ;
«Η δραματική μείωση της επιχορήγησης, η δαμόκλειος σπάθη των συγχωνεύσεων και η μείωση του προσωπικού, που οδηγούν στο κλείσιμο τα προγράμματα θεραπείας και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ, έχουν διαμορφώσει ένα εξαιρετικά απειλητικό περιβάλλον για τα μέλη που βρίσκονται σε θεραπεία και στις οικογένειές τους αβεβαιότητα, αστάθεια, αγωνία για την ίδια τους τη ζωή.
Ο μονόδρομος της χορήγησης υποκατάστατων ουσιών και μόνο, που προωθεί το Υπουργείο στο όνομα της μείωσης των κρατικών δαπανών, κλείνει το δρόμο της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης για τους εξαρτημένους και απαξιώνει το έργο του μακροβιότερου και αποτελεσματικότερου οργανισμού θεραπείας στη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά τα μέλη, οι γονείς και οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ εξακολουθούν να ελπίζουν, να παλεύουν για μια ζωή χωρίς ουσίες και δεκανίκια, να προσπαθούν και να αγωνίζονται ενάντια στις φθηνές λύσεις– άλλοθι των υποκαταστάτων που εγκλωβίζουν τους εξαρτημένους στη χρήση.»
Ο εκσυγχρονισμός και οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν πως όλα ήταν προσυμφωνημένα
και στο σωστό timing. Εκτός από το ξεπούλημα της γης θα πρέπει να δημιουργηθούν και κίνητρα για τους ξένους επενδυτές στον τουρισμό. Η χώρα εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα θα διαθέτει και «ελεύθερη νομοθεσία» στα ναρκωτικά, στον τζόγο, στην πορνεία και σε ότι άλλο μπορεί να δημιουργήσει κάλπικη ζωή και τεχνητούς παραδείσους.